tulisan

tulisan

Sunday, February 20, 2011

pengalaman yang sukar diungkap dengan kata-kata

"Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu adalah pendekatan diri kepada Allah Azza wajalla, dan mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahuinya adalah sodaqoh. Sesungguhnya ilmu pengetahuan menempatkan orangnya, dalam kedudukan terhormat dan mulia (tinggi). Ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan di akhirat."
(HR. Ar-Rabii’)


Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

"Barangsiapa merintis jalan mencari ilmu maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga." (HR. Muslim)

"Duduk bersama para ulama adalah ibadah." (HR. Ad-Dailami)

Syukur ya Allah kerana hingga ke hari ini aku masih bernyawa..
masih menghirup udara yakni nikmatmu yang paling besar manfaatnya..
ditakdirkan oleh-Mu kepadaku satu lagi pengalaman..
pengalaman yang sukar diungkap dengan hanya melalui kata-kata..
pengalaman berjumpa dengan alim ulama' yang bukan calang-calang orangnya..
Beliau ialah Al-Fahil Ustaz Abu Hassan Din Al-Hafiz..

Ertinya:
Daripada Abdullah bin Amr bin 'ash r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah saw. bersabda, "Bahawasanya Allah swt. tidak mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) manusia. Tetapi Allah swt. menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim ulama. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama, orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila pemimpin yang jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Mereka sesat dan menyesatkan orang lain."

H.R. Muslim

Berdasarkan hadis di atas jelaslah mengapa saya rasa bertuah dapat berjumpa dengan para alim ulama'. Merekalah yang bertanggungjawab menyampaikan ilmu dengan sejelas-jelasnya kepada orang ramai. Dengan ini, lahirlah da'ie-da'ie dan rijal yang akan membantu meneruskan perjuangan mereka dalam menyampaikan ilmu. Maka, tiada sebab bagi orang ramai untuk memilih orang yang jahil sebagai pemimpin mereka selagi masih ada lagi kewujudan alim ulama.' Namun, hilangnya alim ulama' di muka bumi amat sukar dicari ganti. Untuk melahirkan rijal2 bagi menggantikannya tidaklah mustahil namun, pasti ia mengambil masa yang lama dan dalam masa tersebut pasti macam-macam yang boleh berlaku. Semoga Allah terus melindungi alim ulama' dan umat Islam.

Ilmu tanpa amal sangatlah berbahaya.

Jadi, bila dah dapat ilmu tu kenalah beramal dan berkongsi dengan sahabat-sahabat kita.

"Barangsiapa ditanya tentang suatu ilmu lalu dirahasiakannya maka dia akan datang pada hari kiamat dengan kendali (di mulutnya) dari api neraka."
(HR. Abu Dawud)

"Seorang ulama yang tanpa amalan seperti lampu membakar dirinya sendiri (Bererti amal perbuatan harus sesuai dengan ajaran-ajarannya)."
(HR. Ad-Dailami)

"Sedikit ilmu lebih baik dari banyak ibadah. Cukup bagi seorang pengetahuan fiqihnya jika dia mampu beribadah kepada Allah (dengan baik) dan cukup bodoh bila seorang merasa bangga (ujub) dengan pendapatnya sendiri."
(HR. Ath-Thabrani)

insya Allah akan dikongsi bersama segala yang diperolehi sepanjang ceramah tersebut..
jangan lupa, niat tu penting. Lillahi ta'ala...

"Janganlah kalian menuntut ilmu untuk membanggakannya terhadap para ulama dan untuk diperdebatkan di kalangan orang-orang bodoh dan buruk perangainya. Jangan pula menuntut ilmu untuk penampilan dalam majlis (pertemuan atau rapat) dan untuk menarik perhatian orang-orang kepadamu. Barangsiapa seperti itu maka baginya neraka … neraka."
(HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Saturday, February 19, 2011

my 20th birthday. unforgettable memory

19 nov - celebrating my birthday!

pengalaman yang pastinya takkan dilupakan.. bukan semua orang blh dapat pengalaman ni..


alkisahnya, pagi 19 nov tu kena pergi Hospital Kulai untuk buat follow check up for my dislocated elbow
*yg berlaku kt Adelaide-bas tiba-tiba break* . Alhamdulillah, ada kenalan mak kt hosp tu so x payah la nak tunggu lama. Tiba kat bahagian x-ray, saya pun masuk ler ke bilik x-ray. Ada dua orang abang yg bertugas time tuh. Dia pun suruh saya letak tangan dan belek2 kertas x-ray. Kemudian dia kata,

"19 nov?birthday awak hari ni?selamat hari jadi..dah dapat hadiah ape je hari ni?hadiah x-ray?kesiannya awak..nak abang nyanyikan lagu untuk awak ker?lagu melayu ke english?"

walaupun bagi orang lain mungkin situasi ni x memberi ape2 kesan tp bg saya, saya sgt appreciate jika ada orang *especially org yg baru dikenali* wish birthday saya. X perlu hadiah pun. cukup dgn ucapan yg ikhlas.

Niat yang ikhlas lebih ikhlas dari kata-kata yang jujur *tp x ikhlas*

Jaulah Summer

Mari imbas kembali aktiviti-aktiviti yang dah dilakukan sepanjang cuti Summer di Malaysia!
NOVEMBER 2010
14 : selamat pulang ke Malaysia! pengembaraan bermula!!
.................................. duduk di rumah. spend time with family.............................................

DISEMBER 2010
19 -27 : berangkat ke Brunei bersama-sama Anne dan Y. kami melawat Masjid Omar Ali Saifuddin, Yayasan Sultan Haji Hasanal Bolkiah, Kampung Air, Universiti Brunei Darussalam, Empire Hotel, Taman Peranginan Tasik, Masjid Jame' Asr Hasanil Bolkiah, pantai muara, Tapak Kota Batu 1, Makam Diraja Sultan Bolkiah, Pusat Dakwah Islamiah, Istana Nurul Iman *tengok dari luar je*,
Taman Arca ( Sculpture Garden), Regalia (tempat simpan alat-alat kebesaran diraja) dan tak lupa juga pergi mengunjung ke rumah darat + air. Bahagian depan atas tanah, belakang dah atas air. Sangat nyaman especially dapat kenal kawan2 dari Brunei dan belajar loghat mereka.

JANUARI 2011
11-16 : Jaulah Summer dan Jalinan Ukhuwwah (14-16jan). Kami berjaulah ke Seremban, rumah Ustaz Halim, ke rumah Ustazah Norlida. Kemudian ke Bangi, tumpang rumah akhawat Bangi, ke Aman Palestin bersama Ustaz Abdullah Zaik, PKNS Bangi dan terus mendaftarkan diri dalam program Jalinan Ukhuwah di Dusun Eco Resort, Bentong. Program selama 3 hari 2 malam sangat memberi banyak impak dan kesedaran dalam diri saya. Insya Allah, lepas ni akan cuba untuk perbaiki diri ke arah amar makruf nahi mungkar.
29 : Menghadiri Konvensyen Memperingati 500 tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka (1511-2011). Konvensyen ini sangat best dengan kehadiran shif-shif kehormat dan turut membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan jati diri melayu. Soalan2 yang diajukan sangat menjangkaui pemahaman diri dalam sejarah melayu di Malaysia.

FEBRUARI 2011
3-6 : Pulang ke kampung Felda Bersia, Grik, Perak bersama-sama paktam sekeluarga dan abang. Dapat jumpa adik2 yang comel. Semua dah besar dah sekarang. Nauroh Fawzani, Izzah Faqehah semua dah petah berkata-kata. Agaknya balik hujung tahun ni dah blh berlari dah Nauroh tu. Geram dan sedih dapat jumpa mereka sekejap je. :(

9-13 : Pulang ke kampung Alur Tembesu, Merchang, Terengganu bersama abang. Again, dapat jumpa adik2 comel Alif Afham dan Afiq Amsyar. Afiq tu dah la belum pernah jumpa lagi sebab dia lahir after fly ke Adel. bila mula2 jumpa tu ingat dah x nak kat org dah. rupa2nya ok je dia. tp biasalah kadang2 mood x baik, semua org dia xnk. Alif plak sebelum fly, dia pandai senyum, merangkak je. Balik baru2 ni dia dah pandai berlari dah. Gigi pun dah penuh. geram3.. insya Allah ada jodoh kita jumpa lagi ye..

20-21 : coming soon... akan pergi ke selangor. Duduk rumah pok long. 21hb tu nak pergi Bandar Utama, melawat KBU, Centre Point, Kedai Nasi Lemak Pak Lah
*nak jumpa wawa dan keluarga especially adik baru wawa*, Kedai makan Tanjung *sekarang ni dah tukar nama Fauzana* dan tempat terakhir semestinya, One Utama! tempat yang selalu kami lepak masa buat Ausmat kt KBU. agak2nya makcik, pakcik yang jual kt dalm OU tu kenal lagi x kami? kui3


24-25 : destinasi terakhir saya dan inilah pengakhiran jaulah summer saya. Pulang ke Adelaide, transit dari Melbourne. Balik bersama-sama Pija, Sue, ahli-ahli Paradise - kak mus, kak naima, kak izyan, kak fatiha, dan kak asmak
. ramai juga balik sama2 24hb tu. oh tak lupa juga, Azreen pun balik skali dgn kami! x sangka plak dia flight sama. Saya dan Azreen akan naik flight yg sama dari senai-lcct-melbourne! yeayy..ramai kawan!

Tu la serba sedikit tentang perjalanan kehidupan saya dalam pengembaraan musim panas.
*tapi msia hujan sampai tahap banjir dah*

Semoga Allah memberkati setiap perjalanan dan aktiviti-aktiviti saya sepanjang 3 bulan ini...

I'm back! REASON(s)??

Yes, I'm back!

why?

Feel bored...

Follow my heart...

Enough with Facebook..

Try something new?

It's a special request from someone..
asking me to write a travelog..
Travelog about my journey throughout my Summer Break.
Lantas terus memikirkan blog yang terkapai-kapai hanyut selama 2 tahun ni..

Baru ada kekuatan nak tulis semula..
Terima kasih kepadanya..
Penyumbang idea..
Pemberi semangat..

dialah KAK RAUDHAH..