tulisan

tulisan

Saturday, August 20, 2011

Allah is the best planner~

Alhamdulillah, minggu ni dah masuk minggu ke 4 musim persekolahan semester ke-2. Kelas dah 4 kali berganti, assignment pula berkali-kali hantar. Macam ni la kehidupan pelajar Seni bina. mula je kelas dah dapat assignment. Bila cuti, rindu pula nak buat assignment.

Untuk sem 2 ni, subjek-subjek yang dipelajari berlainan sedikit daripada semester-semester sebelumnya. Kali ni ketiga-tiga subjek ni link together dan 2 drpd 3 subjek ni ialah subjek sejarah ; Landscape Architecture Histories and Theories & Architecture Histories and Theories. Oh, lagi la ngantuk sem ni.... Rezeki bila lagi satu tu subjek Design Studio, main-main buat kolaj, model dan lain2.

Nak dijadikan cerita bila dapat assignment for LAHT yg memerlukan kami sign up bila nk present. Ada 4 minggu kalau x silap. week 4 or 5 or 6 or 7. Jadinya saya decided to choose this week ; week 4 sebab tak nak tunggu lama2 nanti lagi stress bila tgk org lain dah present. Ini baru satu subjek. Bila pergi ke kelas ArcHT plak, rupa2nya ada debate. Oh noooo, presentation..again?? Again, debate ni pun kena choose which topic do I want and a week for me to debate is depends on which topic do I choose. So, saya dan Aain pun decide to choose week 4 since tajuk dia macam senang + dapat relax awal kalau habis kedua2 assignment awal.

Nak dijadikan cerita lagi, kami x dapat nak pilih tajuk tu sebab tutor bagi kat orang lain untuk isi dalam group list tu. Akhirnya tiba jua kertas itu di tangan saya apabila most of the lists dah diisi oleh classmates kami. Nak x nak kenalah ambil topic yg last sekali which is happen in week 6. Pasrah je la...

Bila difikir-fikir balik..
kenapa tutor tu tak bagi kat saya dan Aain isi dulu group list tu sedangkan kami pun duduk sebelah tutor tu je?
kenapa kami mesti dapat topic yang kami rasa susah dan perlu present pada minggu ke 6?
kenapa tidak pada minggu ke 4 yang topik ye lagi senang dan lebih faham?

Kebetulan saya dan Aain berfikir perkara yang sama...

YA! Allah yang tentukan segala-galanya. Boleh je kalau Allah nk bg kami dpt topik week 4 tu tapi kenapa still x dapat?

Sebab Allah knows the best...

Cuba bayangkan kalau debate tu dapat week 4 and at the same time, kena present utk subjek LAHT which is memerlukan research yg sangat banyak, tak ke pening? Nanti mula la menyesal dan bermacam-macam lagi perasan timbul.. oh, saya tak nak begitu... even present LAHT tu pun dah semput tak cukup masa nk buat apatah lagi jika kena debate pula. Hanya Allah yang tahu..

tak dapat dinafikan ada je kawan-kawan yang Allah beri ujian kepada mereka di mana mereka ada 3 submissions in a week for that 3 subjects. Oh, sesungguhnya Allah takkan uji mereka jika mereka tidak mampu dan sesungguhnya saya pasti tidak mampu untuk menerima ujian itu sebab itu saya tak dapat...

Lain orang lain ujiannya. itu yang mesti difahami oleh setiap muslim. Jika mereka blh faham ni, maka, tiadalah timbul isu di mana kenapa Allah tidak adil? kenapa asyik aku yang kena ujian? Astaghfirullahal'azim.. minta dijauhkan dari perasaan itu..

Rasulullah bersabda :
"Barangsiapa yang Allah mahukan kebaikan untuknya, nescaya Dia akan mengujinya dengan kesusahan"-Riwayat Bukhari.

Bila disusun kembali tarikh-tarikh submission, sungguh rasa bersyukur.. Assignment setakat ni alhamdulillah disusun dengan cantik sekali olehNya di mana every week ada submission. week 4 : presentation LAHT, week 5 : group work - model, week 6 : debate ArcHT, week 7 : slide test dan week2 seterusnya..

Allah is the best planner..walau seteliti macam mana pun kita untuk merancang, pasti tidak dapat menandingi rancangan Allah.

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
(al-Imran : 54)
ALLAH berfirman dalam al-Quran “Dan Mereka Merancang,Allah juga merancang,Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”

Kenapa semua ini terjadi padaku?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)

Kenapa terlalu berat ujian ini?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

Bagaimana harus ku hadapi semua ini?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)

Apa yang akan kudapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)

Kepada siapa harus aku berharap?
"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)

Berimankah aku?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)

Thus, please keep in our mind that whatever happen, Allah knows the best and He is the best Planner..

Sunday, August 7, 2011

Rinduku padanya...

Ramadhan telah tiba malah sudah pun berlalu 7 hari berpuasa. Tahun ini, tahun kedua ku menyambut Ramadhan di Adelaide dan semestinya tahun kedua ini juga berbeza pengalamannya dari tahun pertama. Di sini ku mengenal erti Ramadhan yg bukan dengan hanya menahan lapar dan dahaga.Konsepnya amat luas, amat mendalam bagi mereka yang mengerti. Jika dulu, diri ini begitu gembira dgn kehadiran Syawal berbanding Ramadhan. Kini, diri ini lebih merasakan kemeriahan Ramadhan itu sendiri. Alhamdulillah. syukur kepada Allah kerana masih memberiku kesempatan dalam merasai kemanisan bulan yang penuh berkat ini.

Ketika menunaikan solat tarawih di Khalil Mosque, diri ini merasa sayu dengan bacaan imam walaupun tidak memahaminya walau sepatah perkataan. Suaranya mengingatkan ku kepada imam2 di Makkah.

"Mok wak gapo dio tu dok tido lagi nih. Pukul 2 pagi doh nih.."
"Meh la Jihaaa, teman mok, mok tgh tengok solat terawih kt Makkah ni.. sedak wei suara imam ni.."

Begitulah rutin harian nenek ku setiap kali menjelang Ramadhan, menonton solat tarawih di Masjidilharam melalui TV1. Kadang2 tu kalau larat, ku join sekali, kalau tak tidolah kat depan tv tu.

Itu dulu... beberapa tahun yang lalu, sewaktu diri ini masih berpeluang pulang ke kampung pada bulan Ramadhan.

Kini, pada Ramadhan tahun ini,
tiada lagi kelihatan insan yang duduk di hadapan tv, menonton solat tarawih di TV1...
tiada lagi kedengaran suara imam Masjidilharam di rumah itu, rumah yang amat kurindui, kampungku di Merchang...

kerana..
perginya insan yang amat ku sayangi.. perginya dia menghadap Ilahi..

Sungguh,
tiada kuasa yang lebih hebat dari kuasaNya..
Tiada pemilik yang lebih agung dariNya..
DariNya dia datang dan kepadaNyalah dia kembali..

Perginya dia tatkala cucunya ini leka bermain salji,
Perginya dia tatkala cucunya ini jauh dari pandangannya,
Perginya dia pada 8 Julai 2011, hari Jumaat, hari yang penuh keberkatan.

Aku redha,
Aku pasrah,
Inilah waktunya,
Waktu diriku diuji,
Allah tidak akan menguji hambanya tatkala diri ini tidak mampu menghadapinya..


Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286).

Allah knows the best.

“ ujian itu tanda kasih sayang ALLAH pada hambaNYa”

Ya, mati itu pasti dan janji Allah itu benar.

"Mok, semoga kita berjumpa di syurga ye mok, insya Allah.
Jihah akan sentiasa doakan mok."

semoga Allah merahmati dan memberkati rohnya.
semoga arwah ditempatkan dalam golongan mereka yg beriman.....